You are currently viewing Cara Hantar Resume Melalui Email (Kaedah Yang Betul)

Cara Hantar Resume Melalui Email (Kaedah Yang Betul)

  • Post category:Karier

Apa itu email? Email adalah singkatan perkataan daripada ‘mail elektronik’. Ia berfungsi sama seperti surat, apa yang membezakan ia dihantar melalui internet kepada penerima. Anda memerlukan alamat email untuk menerima email, dan alamat itu adalah unik kepada penggunanya. Jadi pada hari ini kami akan berkongsi dengana anda tentang cara hantar resume melalui email agar anda lebih bersedia dan lebih mudah untuk memohon pekerjaan menggunakan email anda sahaja.

Cara Hantar Resume Melalui Email
Berikut adalah beberapa perkara penting yang harus anda ambil perhatian dan merupakan elemen penting dalam cara hantar resume melalui email, sekiranya anda ingin melakukan permohonan pekerjaan melalui email:

Perkara penting tentang penulisan email
Alamat email profesional

Sebaiknya pastikan alamat email yang digunakan tidak kelihatan terlalu kebudak-budakan atau tidak profesional. Sebagai contoh, seperti budak_comel@gmail.com atau luckystar98@yahoo.com. Email yang sebegini akan menggambarkan anda seperti tidak profesional dan lebih malang lagi jika majikan tempat anda membuat permohonan pekerjaan menganggap anda tidak matang.

Sebaiknya anda boleh gunakan nama sendiri untuk tampak lebih profesional. Seperti nurul_mdnor@gmail.com atau sekiranya anda ingin menggunakan penambahan nombor atau sebarang simbol lain, contohnya seperti ahmad.amran56@yahoo.com.

 

Subjek (subject)

Perkara ini seringkali dipandang remeh. Malahan, kebanyakan pemohon pekerjaan adakalanya langsung membiarkan ruangan subjek ini kosong. Sedarkah anda bahawa sesebuah syarikat itu menerima ratusan email dalam sehari, bukan hanya email dari anda seorang? Jika anda sedar, maka jangan biarkan ruangan ini kosong.

Pastikan anda mengisi ruangan ini dengan tepat dan padat. Contoh penulisan subjek yang baik adalah seperti “Permohonan kerja untuk ….. (isikan nama jawatan yang ingin anda pohon). Percayalah, apa yang anda lakukan ini pastinya memudahkan dan membantu pihak majikan untuk mengenal pasti tujuan email tersebut dihantar kepada mereka. Paling penting, ia juga membantu agar email yang anda hantar dan dilihat oleh pihak yang berkenaan.

 

Resume dan dokumen

Apabila anda perlu melampirkan bersama sebarang dokumen seperti resume atau salinan sijil, pastikan anda telah menukar segala dokumen terbabit kepada format PDF, kecuali pihak majikan yang anda pohon ada mengatakan sebaliknya atau sebarang format tertentu.

Namakan dokumen tersebut dengan nama yang bersesuai dan memudahkan pencarian pihak majikan, sebagai contoh, ahmadamranResume.pdf, ahmadamranSijilDiploma.pdf dan seterusnya.

 

Isi kandungan

Membuat permohonan melalui email merupakan satu kaedah yang memudahkan semua pihak, sama ada pihak majikan mahupun pihak yang memohon pekerjaan. Tetapi, janganlah apabila sudah diberikan kemudahan, anda mengambil mudah segala aspek.

Seandainya anda membuat permohonan melalui email, dalam ruangan ‘body message’ anda boleh menulis ‘cover letter’ yang bersesuaian. Sebagai contoh:

Salam Sejahtera,

Tuan/Puan,

Perkara: Permohonan Jawatan Pembantu Pentadbiran

Merujuk perkara di atas, saya Mohd Syed Mohd Ramli, berminat untuk mengisi kekosongan jawatan Pembantu Pentadbiran di syarikat Berkat Penerbitan. Saya mengetahui mengenai kekosongan jawatan ini dari carian internet.

Untuk maklumat pihak tuan/puan, saya merupakan pemegang Ijazah Sarjana Muda (Kepujian) dalam bidang Pentadbiran Sumber Manusia dari UiTM dan Diploma Perniagaan di UITM.

Saya boleh dihubungi melalui telefon +60123456789 atau melalui email untuk sebarang maklum balas mahupun pertanyaan daripada pihak tuan/puan

Di sini saya sertakan resume dan salinan sijil saya untuk pemerhatian pihak tuan/puan.

Segala kerjasama daripada pihak tuan/puan, amatlah saya hargai.

Sekian, terima kasih.

 

Anda boleh rujuk di sini untuk mengetahui tentang format email dengan lebih lanjut.

Dalam ruangan ini boleh mengisinya dengan penjelasan mengenai tujuan email dihantar, pengenalan diri yang ringkas seperti di mana anda belajar, pengalaman pekerjaan jika ada, serta cuba untuk menaikkan pasaran diri anda dengan kelebihan yang anda miliki.

Pada ketika ini, apa yang anda tulis adalah untuk menaikkan diri anda dalam bersaing bersama calon-calon lain yang turut memohon jawatan ini. Tetapi apa yang penting, pastikan segala maklumat yang diberikan adalah benar dan tepat. Jangan sampai menipu pula!

 

Periksa ejaan

Kesalahan ejaan atau penggunaan huruf besar dan kecil haruslah dielakkan. Jadi bagi memastikan kesilapan seperti ini tidak berlaku, anda dinasihatkan untuk membaca lebih dari sekali tentang apa yang anda tulis dalam email tersebut. Periksa segala ejaan, penggunaan tatabahasa, huruf kecil atau besar dan segala dokumen yang dilampirkan adalah dalam keadaan yang baik, menepati apa yang diperlukan dan terhindar daripada kesilapan.

 

Kesilapan yang perlu dielakkan
Ada beberapa perkara yang anda perlu elakkan untuk memohon pekerjaan menerusi email antaranya :

  1. Jangan hantar email tanpa format dan perenggan yang kemas – kandungan email perlulah mengandungi perenggan dan susunan yang jelas.
  2. Jangan hantar sesuka hati tanpa mengikut format yang diberi, jika diberikan sebarang format.
  3. Jangan terus lampirkan resume atausebarang dokumen ke alamat email yang diberi tanpa memaklumkan kepada pihak majikan. Ada masanya terdapat pemohon yang tidak menulis apa pun mengenai kandungan lampiran dan lebih malang lagi jika pihak majikan tidak menyedari mengenai lampiran yang tersedia.
  4. Jika diarahkan menghantar resume melalui email, pastikan email yang dihantar tetap mengandungi ‘body message’ menyatakan hasrat anda untuk memohon pekerjaan.
  5. Elakkan membuat sebarang rayuan menerusi email. Tunjukkan kematangan anda kepada pihak majikan. Percayalah jika sudah rezeki, pasti anda akan mendapat pekerjaan yang anda mohon.
  6. Hindari dari menghantar sebarang dokumen yang bersaiz terlalu besar.

Akhir kata,

Diharapkan perkongsian tip di atas dapat memberikan anda gambaran bagaimana cara yang betul untuk membuat permohonan pekerjaan atau jawatan melalui email. Selamat mencuba dan semoga berjaya!