You are currently viewing Khidmat Persijilan ISO Khas Negeri Sabah (ISO 9001:2015 Quality Management Systems) dan ISO 37001:2016 Anti-Bribery Management Systems (ABMS)

Khidmat Persijilan ISO Khas Negeri Sabah (ISO 9001:2015 Quality Management Systems) dan ISO 37001:2016 Anti-Bribery Management Systems (ABMS)

Di Vixtech, kami menawarkan perkhidmatan persijilan kearah ISO ke seluruh organisasi syarikat mahupun NGO khas di Negeri Sabah.

Dengan kos yang kompetitif dan serta perkhidmatan yang pantas. Organisasi anda boleh dapatkan ISO dalam tempoh sebulan dua sahaja.

Hubungi kami untuk khidmat rundingan awal ISO di Sabah di talian 016 584 3927 atau email vixtech.info@gmail.com.

5 Kebaikan ISO dalam organisasi anda;

1. Kenal pasti risiko dan peluang
Cara terbaik untuk menangani isu kualiti adalah dengan menghalangnya daripada berlaku di tempat pertama. Untuk mencapai matlamat ini, ISO 9001—standard pengurusan kualiti yang popular—meminta anda mengenal pasti potensi risiko kepada perniagaan anda dan mengawalnya secara berstruktur. Pemikiran berasaskan risiko ini membawa kepada kurang kejutan, perancangan yang lebih baik, pembuatan keputusan yang lebih berkesan dan hubungan yang lebih baik dengan pembekal, pelanggan dan pekerja.

“Kami duduk dan berfikir tentang perkara yang telah berlaku dalam sejarah,” kata Mohamud. “Dan kami cuba menghalang perkara itu daripada berlaku. Ia membolehkan anda mengurangkan kemungkinan perkara yang tidak kena pada mulanya.”

Pada masa yang sama, ISO meminta anda mencari peluang untuk perniagaan anda dan mempertimbangkan cara memanfaatkannya secara teratur.

2. Mengelakkan masalah daripada berulang
Terlalu kerap perniagaan mengulangi kesilapan yang sama kerana mereka tidak mempunyai sistem untuk merekod dan membetulkan masalah apabila ia berlaku. ISO memerlukan anda mengekalkan rekod masalah yang teliti, mencari puncanya dan menghasilkan penyelesaian yang berkekalan. Hasilnya adalah kurang pembaziran, kualiti yang lebih baik dan kos yang lebih rendah.

“Terdapat banyak pembaziran yang datang daripada kerja semula dan produk dan perkhidmatan yang rosak yang boleh dicegah,” kata Mohamud. “Dengan ISO, anda mengetahui masalahnya dan membetulkannya. Anda juga menjadikannya sebahagian daripada pengetahuan organisasi supaya anda mengelakkannya daripada berulang.”

3. Tingkatkan usaha pemasaran dan jualan anda
Cuba fikirkan berapa kali anda melihat syarikat mempromosikan pensijilan ISO mereka dalam pengiklanan, di tapak web mereka dan juga pada sepanduk di luar bangunan mereka. Sebagai sistem pengurusan kualiti yang diiktiraf di peringkat antarabangsa, mencapai pensijilan ISO akan menyokong pemasaran anda dan membantu meningkatkan jualan anda. Malah, banyak syarikat besar memerlukan pembekal mereka mendapat pensijilan ISO. Dan pensijilan boleh menjadi sangat penting jika anda ingin memasuki pasaran asing.

“Kami melihat banyak PKS yang ingin berkembang dan menjual di luar Kanada, dan mereka hampir selalu diminta untuk memiliki ISO 9001 dan mana-mana standard ISO khusus industri,” kata Mohamud.

4. Meningkatkan prestasi pekerja
Semangat pekerja bertambah baik apabila mereka tahu anda komited untuk menghapuskan pembaziran dan menghasilkan produk dan perkhidmatan berkualiti tinggi. ISO juga memerlukan anda menentukan tugas (siapa melakukan apa), menghapuskan jurang kemahiran dalam perniagaan anda dan menyampaikan dasar kualiti anda kepada pekerja.

“Apabila perkara tidak dilakukan dengan cara yang teratur, kami melihat banyak kekeliruan dan keraguan bagi pekerja,” kata Mohamud. “Dengan ISO, anda memberi keselesaan kepada orang ramai tentang rangka kerja di mana mereka boleh berjaya. Anda memberi mereka alat, sumber, latihan untuk melakukan tugas mereka dengan baik. Apabila ia teratur, orang akan menjadi lebih bahagia dan mereka akan mahu melakukan yang lebih baik.”

5. Tingkatkan kawalan anda ke atas perniagaan
ISO memerlukan anda memantau, mengukur, menganalisis dan menilai keberkesanan sistem pengurusan kualiti anda. Dengan berbuat demikian, anda akan menjana metrik prestasi yang membolehkan anda menilai sejauh mana prestasi anda dan di mana anda perlu menambah baik. Ini adalah alat yang berkuasa untuk mendapatkan cerapan tentang perniagaan anda dan membuat keputusan yang lebih baik.

“Sebagai seorang usahawan, ia membantu anda mendapatkan gambaran penuh dan kemudian berkata: Mungkin, kita perlu menelusuri lebih terperinci untuk mengetahui di mana kita perlu menumpukan usaha penambahbaikan kita.

Selain mewujudkan syarikat yang lebih kukuh, cekap dan produktif hari ini, ISO juga boleh menjadikan perniagaan anda lebih menarik kepada pembeli apabila tiba masanya untuk anda menjual, kata Mohamud.

“Anda menunjukkan komitmen anda terhadap pendekatan pengurusan yang berkesan dengan kualiti yang diutamakan kepada pembekal anda, pelanggan anda, pemegang saham anda dan berkemungkinan sebuah syarikat yang ingin membeli anda.”

 

ENGLISH:

ISO 9001:2015 specifies requirements for a quality management system when an organization:

a) needs to demonstrate its ability to consistently provide products and services that meet customer and applicable statutory and regulatory requirements, and

b) aims to enhance customer satisfaction through the effective application of the system, including processes for improvement of the system and the assurance of conformity to customer and applicable statutory and regulatory requirements.

All the requirements of ISO 9001:2015 are generic and are intended to be applicable to any organization, regardless of its type or size, or the products and services it provides.

Tackle bribery and prevent it within your business with ISO 37001 Certification.
About ISO 37001 Anti-Bribery Management Systems (ABMS)
ISO 37001 Anti-Bribery Management System (ABMS) is designed to help companies prevent, detect and respond to bribery incidences. The standard also includes compliance to laws, regulations and other voluntary commitments.

Bribery is one of the significant risks faced by organisations of all sizes, sectors and business nature. The act often results in the loss of customers’ confidence, negative backlash and subsequently, may lead to the organisation’s closure.

The certification includes requirements and guidance for establishing, implementing, maintaining and improving an anti-bribery management system. It is a universal standard applying to organisations of any size or sector, either independently or integrated into a management system.