You are currently viewing Nak Letak Siapa Sebagai REFERENCES dalam resume?

Nak Letak Siapa Sebagai REFERENCES dalam resume?

 • Post category:Karier

Senarai rujukan (References) resume adalah dokumen yang memberikan maklumat hubungan dan latar belakang mengenai rujukan profesional. Penemuduga dan pengurus pengambilan pekerja boleh menghubungi orang dalam senarai rujukan anda semasa proses pengambilan pekerja untuk mengetahui lebih lanjut mengenai sejarah profesional anda, prestasi kerja dan perincian lain mengenai jenis pekerjaan anda.

Walaupun beberapa majikan mungkin meminta anda mengirimkan rujukan resume sebagai bahagian dari proses permohonan, yang lain mungkin meminta setelah pemeriksaan telepon, temuduga fizikal atau sebelum langkah terakhir dalam proses pengambilan pekerja. Tidak kira apabila majikan meminta rujukan, ada baiknya anda menyiapkan senarai beberapa kenalan yang boleh dijadikan sebagai rujukan yang boleh dipercayai yang dapat menyampaikan maklumat profesional terbaik anda.

Cara menulis senarai rujukan resume

Semasa anda mula mengumpulkan senarai rujukan untuk dihubungi oleh majikan semasa proses pengambilan pekerja, pertimbangkan langkah-langkah berikut untuk memandu dokumen anda.

 1. Tentukan berapa banyak rujukan yang perlu disertakan

Jumlah rujukan yang anda senaraikan bergantung pada tahap kerjaya anda. Contohnya, jika anda memasuki pasaran pekerjaan untuk pertama kalinya, anda mungkin hanya perlu menyenaraikan tiga rujukan. Namun, jika anda melamar pekerjaan yang lebih senior, anda ingin mempertimbangkan senarai rujukan yang lebih panjang dengan kenalan dari pelbagai sudut dalam sejarah profesional anda. Selalunya, majikan akan memberikan arahan mengenai seberapa banyak rujukan yang ingin mereka dengar — dalam hal ini, ikuti panduan yang anda berikan semasa proses pengambilan pekerja.

Perlu diingat bahawa penemuduga mungkin tidak menghubungi semua rujukan dalam senarai anda. Dalam beberapa kes, mereka hanya boleh meghubungi satu atau dua. Tetapi mempunyai pilihan pelbagai jenis rujukan memastikan mereka mempunyai banyak pilihan jika salah satu rujukan anda tidak tersedia.

 1. Pilih rujukan resume anda

Semasa memilih rujukan resume, pertimbangkan orang yang boleh bercakap mengenai kualiti, kemahiran dan kelayakan terbaik anda. Sekiranya boleh, pilih orang yang boleh membincangkan bakat khusus untuk pekerjaan yang anda lamar.

Secara amnya, orang terbaik untuk disertakan sebagai rujukan adalah:

 • Pengurus atau penyelia semasa atau bekas.
 • Semasa atau bekas rakan sekerja.
 • Laporan semasa / bekas pekerja / langsung.
 • Penasihat Akademik.
 • Pembimbing profesional.

Semasa memikirkan siapa yang harus disertakan dalam senarai rujukan anda, pastikan anda selesa dengan orang-orang ini kerana mengetahui bahawa anda sedang mencari pekerjaan baru, terutamanya jika mereka adalah orang yang sedang anda bekerjasama.

 1. Tentukan cara menghantar senarai rujukan anda

Satu-satunya masa anda harus menghantar senarai rujukan anda dengan resume anda ialah jika jawatan yang dipohon secara eksplisit meminta rujukan dengan aplikasi. Jika tidak, tunggu sehingga penemuduga atau pengurus pengambilan pekerja membuat permintaan. Menjimatkan ruang pada resume anda dengan membuang “referensi yang tersedia atas permintaan” —penemuduga akan meminta senarai ini jika dan ketika mereka memerlukannya selama proses pengambilan pekerja.

 1. Minta kenalan anda menjadi rujukan

Penting untuk anda meminta kenalan anda menjadi rujukan sebelum anda memberikan nama mereka. Ini bukan sahaja merupakan kesopanan biasa, tetapi juga memberi mereka masa untuk mempersiapkan panggilan telefon atau e-mel dari pihak atasan. Memberi banyak rujukan kepada pemberitahuan anda juga memastikan mereka mempunyai masa untuk mengingat contoh-contoh tertentu yang menunjukkan mengapa anda menjadi calon terbaik untuk peranan tersebut.

Sama ada anda menelefon, menghantar e-mel atau meminta rujukan calon anda secara langsung, pastikan ia adalah sesuatu yang mereka selesa. Rujukan terbaik anda adalah orang yang senang bekerja dengan anda dan teruja untuk membincangkan bakat anda.

Pastikan anda memasukkan maklumat berikut dalam urutan ini:

 • Nama anda
 • Nombor telefon anda
 • Alamat e-mel anda

Nama rujukan

 • Alamat rujukan
 • Syarikat rujukan
 • Alamat syarikat rujukan
 • Nombor telefon rujukan
 • Alamat e-mel rujukan

Huraian rujukan termasuk di mana dan bila anda bekerjasama serta hubungan kerja anda.

 

CONTOH RUJUKAN DALAM RESUME

PART 1

Linda Martinez
Pengarah Jualan, Amerika Utara
Syarikat ABC
1234 Main St
Austin, TX 78701
512-555-6789
l.martinez@abccompany.com

Linda adalah pengurus langsung saya semasa saya bekerja sebagai pengurus jualan serantau untuk Syarikat ABC dari 2013 hingga 2017.

PART 2

Joseph Smith
Profesor, Sekolah Perniagaan McCollough
Universiti Negeri
Lebuhraya 2000
Austin, TX 78712
512-555-1234
joseph.z.smith@email.com

Joseph Smith adalah profesor saya melalui banyak kursus yang saya lengkapkan untuk memperoleh Sarjana Pentadbiran Perniagaan.