You are currently viewing Tugas-tugas Kerani Bank Di Malaysia

Tugas-tugas Kerani Bank Di Malaysia

  • Post category:Karier

Kerani bank, termasuk juruwang bank, adalah pekerja bank yang pelanggan paling kerap berurusan. Selain jurujual, terdapat kerani akaun baru, kerani kredit dan kerani pinjaman. Kerani adalah askar kaki pentadbiran industri perbankan. Mereka melakukan pelbagai tugas kecil, tetapi penting, dari kemasukan data ke semua aspek perkhidmatan pelanggan, dan tidak berlebihan untuk mengatakan bahawa bank abad ke 21 secara harfiah tidak dapat beroperasi tanpa kerani.

Pendidikan dan latihan

Kerani bank umumnya hanya perlu mempunyai diploma sekolah tinggi. Sesetengah pegawai khas mungkin dijangka mempunyai beberapa kolej atau ijazah sekutu. Kedudukan kerani kebanyakan memerlukan dari beberapa minggu hingga beberapa bulan latihan on-the-job, dan sering menghabiskan sedikit waktu “membayangi” kerani bank berpengalaman.

Tugas Bank Teller

Tellers adalah kerani bank yang membantu pelanggan dengan urus niaga sehari-hari seperti deposit, pengeluaran dan bayaran pinjaman. Kewajipan penjual termasuk membantu pelanggan dengan deposit atau pengeluaran, menjawab pertanyaan, menyediakan cek pengembara, bon simpanan dan pesanan wang untuk pelanggan. Mereka juga mengendalikan transaksi mata wang asing, memerintahkan cek, dan membantu pelanggan dalam memohon bank atau kad kredit. Tellers juga bertanggungjawab untuk mengekalkan keseimbangan tunai yang betul dalam laci mereka semasa setiap peralihan.

Tugas Kerani Bank Lain

Kerani pinjaman adalah jenis kerani bank biasa. Kerani pinjaman pelanggan wawancara yang berminat untuk mendapatkan pinjaman, dan mengesahkan maklumat peribadi dan kewangan yang diperlukan mengenai permohonan pinjaman. Kerani akaun baru membantu pelanggan untuk menubuhkan akaun baru atau tambahan. Kerani kredit, atau pengiktirafan kredit, mengkaji sejarah kredit dan maklumat individu dan perniagaan lain untuk menentukan kelayakan kredit mereka. Kadang-kadang mereka perlu menghubungi institusi kewangan lain atau agensi kerajaan untuk mengesahkan fakta.

Prospek Bayar dan Pekerjaan

Menurut Biro Statistik Buruh, para juruwang memperoleh sekurang-kurangnya di kalangan pegawai bank, dengan mengambil gaji median $ 27,260 pada 2016. Kerani akaun baru melakukan sedikit lebih baik, mendapat gaji median $ 34,990, kerani kredit masih lebih baik pada $ 36,930, dan pinjaman kerani memperoleh paling banyak, dengan gaji tahunan median sebanyak $ 38,630. Prospek pekerjaan untuk juruwang bank relatif kurang, dengan penurunan lapan persen diproyeksikan dari 2014 hingga 2024, yang merupakan kehilangan sekitar 40.000 jabatan selama sepuluh tahun. Prospek pekerjaan jauh lebih baik bagi kerani kewangan pada umumnya dengan pertumbuhan 14 peratus dalam posisi yang dijangka dalam tempoh yang sama, yang sama dengan purata nasional untuk semua pekerjaan.

Untuk meningkat nilai resume dan CV anda semasa temuduga kerja di bank anda bolehlah layari kursus pengurusan kewangan di link ini: LINK